Tobulas espresso – sužinokite, kodėl jūsų kavos malūnėlis yra toks svarbus, kaip stipriai turėtumėte suspausti kavą ir kodėl espresso kremas nėra šilkinis, toliau pateiktame straipsnyje… Straipsnis skirtas prededantiesiams.
KOKS YRA TOBULAS ESPRESSO IŠSPAUDIMO LAIKAS
Jau seniai diskutuojama apie puikios kavos meną, ypač kai reikia išgauti tobulą espreso. Ištikrųjų, pienas
puikiai slepia kavos defektus. Tačiau espresas yra mažiau atlaidus. Štai kodėl visada turėtumėte siekti, kad espreso
būtinai bėgtų apie 25–30 sekundžių.
Idealus espreso gaminimo laikas yra 25–30 sekundžių. Nesvarbu, ar namuose naudojate „Sage“ kavos aparatą, ar stebite baristą naudojant „La Marzocco“ espreso aparatą savo mėgstamoje kavinėje… ekstrakcijos laikas visada turi būti toks pat. 25-30 sekundžių.
Jei gaminate espreso kavą namuose ir jums dar nepavyko pasiekti šios tobulo derinio, rekomenduojame išbandyti keletą dalykų.
KIEK KAVOS DĖTI Į SAVO PORTAFILTERĮ?
Pirma, ar sveriate savo pupeles? Vienam espreso portafiltrui reikia apie 11 gramų šviežios kavos. Kiekis visada gali skirtis t.y 9-11g. Visada tikrinkite espresso išbėgimo laiką ir svorį. Dvigubo espreso portafiltro krepšeliui reikia apie 18-21 gramų šviežios kavos. Prieš dėdami jas į kavos malūnėlį, pupeles pasveriame, kad sumažintume atliekų kiekį ir užtikrintume geriausią kavos ir vandens santykį. Kavos ir vandens santykis 1:2 arba 1:2,5. Pagal skono pageidavimus.
Jei nenaudojate pakankamai kavos, slėgis vandenį išstums per tirščius daug greičiau, nei turėtų. Kita vertus, per daug įdėjus kavos, sulėtės ekstrakcijos laikas.
Kai kuriuose kavos malūnėliuose yra espreso kavos aparato nustatymai, skirti sustoti, kai portafiltre yra idealus maltos kavos kiekis. Jei kyla problemų dėl ekstrakcijos laiko, pasverkite, kiek sumalate.
TOBULOS KAVOS PUPELĖS KAVOS ESPRESSUI
Ar žinojote, kad kavos pupelių šviežumas turės įtakos espresso laikui? Jau nekalbant apie skonį. Bet gali būti ne taip, kaip tikitės…
Prekybos centruose kava gali išbūti iki 2 metų, kol ji atsidūrė jūsų virtuvėje. Mes žinome, kad tai patogu. Ir mes žinome, kad graži pakuotė praktiškai prašosi įdėti ją į krepšelį. Tačiau kai kitą kartą pirksite kavos prekybos centre, pagalvokite, kiek laiko ji ten buvo. Visada patikrinkite skrudinimo datą ant pakuotės.
Masinės rinkos kava (kaip ir daiktai, kuriuos randate pagrindinėje gatvėje) praeina vidutiniškai per 15 rankų, kol ji patenka į prekybos centrų lentynas. Rasti šviežios kavos parduotuvėje yra labai sunku.
Senesnių kavos pupelių problema yra ta, kad jose trūksta daug skonių, kuriuos gaunate iš puikios, kokybiškos kavos. Norėdami tai paslėpti, dauguma šių prekių ženklų savo kavą skrudina tamsiai. Tamsiai skrudinant prarandate daug natūralių skonių ir įgaunate itališką kartų skonį.
POPULIARIAUSI ESPRESSO MIŠINIAI
-
Produktas su nuolaidaKavos pupelės Focus and Flow9,19€ – 23,99€
9,19€ – 29,99€ -
Produktas su nuolaidaKavos pupelės Grounded Energy7,69€ – 20,99€
7,69€ – 26,24€
AR JŪSŲ ESPRESSO „OVER EXTRACTED”?
Lygiai tokį patį skonį t.y kartumą galite pajusti ir, kai netinkamai išbėga espresso arba naudojate per daug skrudintas kavos pupeles iš prekybos centrų. Lengviausias būdas tai patikrinti ir atskirti, tai tiesiog visada paimti šviežiai skrudintos kavos ir jeigu pajusite kartumą, vadinas espresso ruošiate netinkamai ir reiktų reguliuoti kavos malimą, kiekį malūne.
AR JŪSŲ KAVA PER ŠVIEŽIA?
Jūsų kavos pupelės gali būti per šviežios. Taip yra todėl, kad kava yra pilna anglies dioksido, kuris gali lengvai sujaukti espresso skonį.
Šiaip ar taip, daugelis nepriklausomų kavos skrudintojų, tokių kaip busybean, skrudina šviežiai pagal užsakymą, bet visada pakuoja tik tam tikram laikui praėjus.
Jūsų pupelėse esantis anglies dioksidas turi pasišalinti per pakuotėje esantį filtrą arba negali būti iškart pakuojamos. Bet jeigu atsitiko taip, kad kavą paskrudinate ir iš karto supakuojate, iš esmės visas dujas sulaikote savo pupelėse. Dėl to gali kilti daugybė problemų, susijusių su kavos malimu malūnėlyje arba ekstrakcijos laiku.
Visada patikrinkite skrudinimo datą ant kavos pakelio. Jei jūsų pupelės buvo skrudintos mažiau nei prieš savaitę, nenaudokite jų dar kelias dienas ir tik tada vartokite.
AR KAVOS MALŪNAS GERAI NUSTATYTAS?
Kitas dalykas, kurį reikia padaryti kiekvieną rytą įjungus prof. kavos aparatą t.y patikrinti malimo dydį ir malimo konsistenciją. Tai reiškia, jei planuojate ruošti kavą, malimas turi būti kiek įmanoma smulkesnis. Jei manote, kad espresas išbėga per greitai, pabandykite sumalti kavą dar smulkiau.
Vanduo yra „tingus” ir jis suras greičiausią ir lengviausią kelią per kavą. Jei jūsų malimas yra per stambus arba turite daugiau nei keletą stambesnių gabaliukų, vanduo judės per kavą daug greičiau nei turėtų.
Kita vertus, jei espreso kavos ekstrakcija užtrunka ilgiau nei 30 sekundžių, tai gali būti dėl to, kad malimas yra per smulkus. Jei kava sumalta per smulkiai, vanduo negalės prasiskverbti, todėl aparatas pradės „springti”. Tai dažniau pasitaiko su slėginiais porta filtrais. Tokiu atveju rekomenduojame sumalti kavą kiek stambiau ir išbandyti vieną kartą, kol pasieksite tobulą espresso.
KAVOS SUSPAUDIMAS PORTA FILTRE
Suspaudimas yra tada, kai maltą kavą nustumiate žemyn į portafiltro apačią.
ESPRESSO MALIMO DYDIS IR SUSPAUDIMAS
Tamperiai paprastai yra pagaminti iš metalo, o apvali forma reiškia, kad jie puikiai telpa į portafiltrą. Kavą sumalate tiesiai į filtro galvutę, tada naudokite tamperį, kad paspaustumėte ir sustumtumėte kavą iki tobulos formos.
Taigi kodėl apie šį meną diskutuojama? Gero espresso išgauti be kavos suspaudimo porta filtre yra neįmanoma. Suspausti būtina, bet nereikia daryti tiek spaudimo, kiek manote.
Tiesą sakant, idealus kavos suspaudimas yra 20–30 svarų. Tai lengva jėga..
Jei espreso išbėgimas trunka per ilgai, pabandykite tiek daug neperspausti ir pažiūrėkite, ar tai padės.
POPULIARIAUSIOS KAVOS PUPELĖS
-
Kavos pupelės iš Kolumbijos9,89€ – 30,79€
-
Kavos pupelės iš Brazilijos9,21€ – 30,10€